Guna House / Pezo von Ellrichshausen

first_img Guna House / Pezo von Ellrichshausen Projects Save this picture!Courtesy of Pezo von Ellrichshausen+ 24 Share Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/583794/guna-house-pezo-von-ellrichshausen Clipboard Year:  Houses 2014 “COPY” CopyHouses•Concepcion, Chile ArchDaily CopyAbout this officePezo von EllrichshausenOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesConcepcionChilePublished on January 05, 2015Cite: “Guna House / Pezo von Ellrichshausen” 05 Jan 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodProfile Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel PicturaCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemConcreteKrytonSmart ConcreteSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Stainless Steel FinishesWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityChairsSellexChair – IrinaBathroom FurnitureKaleBathroom Cabinets – ZeroMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Guna House / Pezo von EllrichshausenSave this projectSaveGuna House / Pezo von Ellrichshausen Year:  Area:  410 m² Area:  410 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Pezo von Ellrichshausen Area Area of this architecture project Chile Photographs:  Courtesy of Pezo von EllrichshausenCollaborators:Diogo Porto, Joao Quintela, Lena Johansen, Cecilia MaderoBuilder:Pablo VasquezStructure:Luis MendietaBuilding Services:Marcelo Valenzuela, Carlos Martinez, Miguel BonifettiClient:Pablo Vasquez, Maria Paz CalderonPlot Surface:3.063 m2Design Phase:2010Architect In Charge:Mauricio Pezo, Sofia von EllrichshausenCity:ConcepcionCountry:ChileMore SpecsLess SpecsSave this picture!Courtesy of Pezo von EllrichshausenText description provided by the architects. Hemmed in between a steeply sloping hillside and a wood of eucalyptus trees, the narrow plot of land compels one to cross the garden to arrive, descending, at the small bay of a lagoon. Overlooking the landscape, a monolithic prism of concrete attempts to articulate the contradictions of the topography with a square top floor measuring 20m on each side balanced on top of a compact bottom floor measuring 8.5m on each side.Save this picture!Courtesy of Pezo von EllrichshausenThe upper floor contains a central patio with the same size as the bottom floor, therefore all the suspended rooms are exposed to the outside by the four sides of their section. This upper floor, a dogmatic piano nobile that compensates for the inconvenience of the diagonally set natural terrain slope, is based on a grid of four modules per side. The middle rooms on each side face the central patio, while those at the corners are articulated by circulations that occupy a subsidiary module.Save this picture!Courtesy of Pezo von EllrichshausenSave this picture!Courtesy of Pezo von EllrichshausenOverhead apertures in the centre of each enclosed space and at the ends of the circulation paths reinforce the vertical dimension of the layout, and also amplify the shimmering of the pond water. Less formal, the bottom floor house the more day-to-day functions of the domestic realm; its square plan divided into four equal quadrants is cut back in the north corner, a subtraction that serves as a visual and functional short cut between the upper patio and the edge of the lagoon.Save this picture!Courtesy of Pezo von EllrichshausenSave this picture!Courtesy of Pezo von EllrichshausenAs in Matila Ghyka’s description of a landscape as a ‘crystallization of a conflict of forces’, the entire structure is a stony mass in apparent repose. The four walls of the patio act as Vierendeel girders resting in balance on the podium. Almost as if they were diffusing the stress, the concrete surfaces have the coarse texture of fine formwork boards with a diluted black patina.Save this picture!Courtesy of Pezo von EllrichshausenSave this picture!Painting, Oil on canvasProject gallerySee allShow lessAD Interviews: Uma AdusumilliInterviewsFaith & Form’s 2014 Religious Art & Architecture Award Rewards Diversity in Religiou…Architecture News Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/583794/guna-house-pezo-von-ellrichshausen Clipboard 2014last_img read more